Kør med stil – Vælg den rette cykelhjelm!

mountain bike with helmet showing safety or sports concept in nature

Når du har valgt den rette cykel, der passer til dine behov og din stil, mangler du at vælge den rette cykelhjelm. Lige som der er bredt udbud af forskellige typer af cykler, ligeledes findes der et bredt udbud af cykelhjelme. Hvilken cykelhjelm du skal have, afhænger af cyklen og den type cykling, som du ønsker at dyrke. Vi giver dig en guide, til hvordan du vælger den cykelhjelm, der passer til dit behov og din stil.

 

Guide: Sådan finder du en cykelhjelm, der passer til dig

Når du er på udkig efter en cykelhjelm, der matcher dine behov og din stil, er det vigtigt at gå efter en størrelse, der hverken sidder for løst eller for stramt. Men hvordan lærer du din egen størrelse at kende, når du skal på udkig efter en cykelhjelm?

Inden du skal vælge din cykelhjelm, anbefales det at kende den præcise størrelse, som dit hoved har. Det eneste du skal bruge, når du skal måle størrelsen på dit hoved, er et målebånd eller en stykke snor og en lineal eller tommestok. Det eneste du skal gøre, når du har disse midler, er at måle omkredsen af dit hoved. Det gør du ved at placere målebåndet 2,5 cm. fra grænsen, hvorefter du trækker målebåndet forbi det ene øre og strækker det bag om hovedet til det andet øre, indtil du når punktet ved panden, hvor målebåndet i første omgang placeredes 2,5 cm. fra hårgrænsen. Har du ikke et målebånd men en snor, skal du blot gøre det samme, hvorefter du måler det stykke snor, der kunne nå omkring hovedet med en lineal eller tommestok. Det fleste cykelhjelme kan indstilles med 3-5 cm, men når du har målt dit hoveds omkreds, har du hermed en sikker guideline til hvilken størrelse, som du skal gå efter.

Passer dit hoved til to forskellige størrelser, kan det være en fordel at vælge cykelhjelmen, der er den større af de to forskellige størrelser, som du kan passe. Når du vælger den større størrelse, som du kan passe, er der nemlig også plads til, at du kan dække ørene med en hue, når det bliver vinter og koldt. Det er dog vigtigt, at størrelsen ikke vælges for stor – ellers fungerer cykelhjelmen nemlig ikke, som den skal, når det bliver sommer og for varm at køre med hue. Er du på udkig efter en cykelhjelm til de kære små, kan det også være en fordel at vælge en større cykelhjelm, som børnene kan vokse i. Dog er det vigtigt for både dig og dit barn, at cykelhjelmen sidder tæt til hovedet og ikke glider rundt, når den er kommet på. Men ved blot at justere indstillingen og remmene jævnligt, kan du være sikker på, at cykelhjelmen tjener sit formål – nemlig at beskytte dig eller dit barn, hvis uheldet en dag skulle være ude.

Når du er blevet bevidst, om hvilken størrelse din hjelm skal have, er næste skridt på vejen mod den perfekte cykelhjelm, at afgøre hvilken type cykelhjelm du skal have fat i. Skal du have fat i den moderne skaterhjelm eller en den sporty enkelstartshjelm? Det hele afhænger af, hvilken type cykling du dyrker, og om hvordan du vægter hjelmens udseende og komfort.

Den trendy skaterhjelm

Skal du have dig en af de mere smarte cykelhjelme, der gør cykelstil med ”street”, er skaterhjelmen, der også kaldes BMX-hjelmen, særligt populær, når det kommer til et smart og moderne udseende. Denne smarte cykelhjelm er formstøbt ned til nakken, og særligt populær hos cyklister, der cykler kortere ture. Med denne cykelhjelms tunge form er du som cyklist sikret et markant og stilsikkert look, når du bevæger ud og af sted på byens cykelstier. Skaterhjelmen egner sig dog netop bedst til kortere cykelture, da hjelmens ventilationshuller ikke er særligt store, og derfor kan der være risiko for overophedning af hovedet på længere cykelture. Skal du derimod ud på længere eller mere action-prægede cykelture, kan det betale sig at vende blikket mod MTB- eller racerhjelmen.

mountain bike with helmet showing safety or sports concept in nature

 

Den komfortable MTB- og racerhjelm

Når du cykler langt og med høj fart, er det vigtigt, at ligesom cyklen ikke må veje for meget, ligeledes må cykelhjelmens vægt heller ikke være for høj. Er du til fart over feltet på landets landeveje, skal du derfor have fat i racerhjelmen, der kendt for sin lave vægt. Den lave vægt mindsker dog ikke hjelmens beskyttelsesevne – med denne cykelhjelm, der kan veje helt ned til 200 g. er du stadig sikret beskyttelse af hovedet, så længe du blot vælger en racerhjelm, der passer præcis til dit hoved. Modsat skaterhjelmens ventilationshuller er ventilationshullerne på racerhjelmen en del større, så hovedet under lange cykelture holdes afkølet – og dette kan være særligt fordelagtigt for dig, der skal ud og give den gas med pedalerne på de lange strækninger! Med racerhjelmen er du både beskyttet mod landevejenes hårde asfalt og risikoen for overophedning, når du er ude og trampe i pedalerne.

Foretrækker du action frem for fart, er det stadig vigtigt at holde hovedet koldt, når du er ude for at trampe i pedalerne. Til dig der kører mountainbike, findes der også en hjelm, der beskytter dig mod overophedning og skovens vilde terræn. MTB-hjelmen minder i høj grad op om racerhjelmen, når man sammenligner de to hjelme ud fra vægtens og ventilationens parametre. MTB-hjelmen skiller sig dog en lille smule ud fra racerhjelmen, da MTB-hjelmen på forsiden har fået tilføjet en skygge, der skal beskytte rytterens ansigt mod grene og blade. Dog er det ikke uundgåeligt at blive ramt af grene og blade, når man kører mountainbike, men med MTB-hjelmens skygge på forsiden kan de værste kviste og blade dog afhverves.

 

Sportsmandens hjelm: Enkeltstarts- og fullface-hjelmen

Er fart og action ikke nok, men drages du af cykelsportens mere barske konkurrenceformer, skal du have fat i en hjelm, der hjælper dig på vej mod din egen toppræstation. Er du triathlon-løbets stærke udholdenhed eller kører du action-præget downhill, freeride på mountainbike? Eller er du en sand kunstner på cyklen, der kombinerer fart, action og akrobatik? Så skal du have fat en cykelhjelm, der kan klare mere ekstreme forhold end den komfortable racerhjelm og den trendy skaterhjelm kan rumme.

Skal du ud og køre en længere strækning i forbindelse med et triathlon-løb, er det den super skarpe enkeltstartshjelm, som du skal have fat i. Med denne hjelms skarpe overflade, der kan tage toppen af den værste vindmodstand, kan du optimere den præstations med et par minutter. Enkeltstartshjelmene benyttes som regel af de bedste cykelryttere der for alvor skal præstere. Modsæt racerhjelmen har enkeltstartshjelmen mindre ventilation til hovedet, hvilket bl.a. gør enkeltstartshjelmen til et sjældnere syn ved cykelløb, der afholdes under varmere klimaforhold.

Skal du derimod køre ned at vilde bakker på din mountainbike eller ud og lave akrobatiske tricks på cyklen, skal du have fat i fullface-hjelmen, der til forveksling ligner de hjelme, som motorcyklister kører med. Hjelmen, der beskytter hele hovedet, passer perfekt til dig, der dyrker vildere typer af cykelsport, hvor risikoen for at komme galt af sted er en del højere end ved f.eks. landevejscykling. Fullface-hjelmen, der dækker mere end andre cykelhjelme, vejer derfor også en del mere, og derfor er det vigtigt at vælge en hjelm, der ikke vejer for meget, sidder dårligt eller har et dårligt udsyn, når begiver dig ud i vildere former for cykelsport.

Be the first to comment on "Kør med stil – Vælg den rette cykelhjelm!"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*