Kender du cykeltypen?

Du mangler en cykel, men hvilken cykel skal du vælge? Det kan være svært at finde cyklen, der passer perfekt til dine behov og din stil, men med cykelmarkedets store udbud af forskellige cykelmodeller, er der ingen grund til at frygte det umulige ved at finde den perfekte cykel. Det eneste som du skal gøre, er at gøre op med dig selv, hvad du skal bruge din cykel og hvilken type cykelrytter, du ser dig selv som. Vi giver dig her en guide til 5 forskellige cykeltyper, du kan vælge i mellem, når du er på udkig efter en ny cykel.

 

Klassikeren – der vil følge dig i medgang og modgang!

Vi kender den alle sammen. Den klassiske cykelmodel der er let at spotte i gadebilledet. Den klassiske cykel har et karakteristisk look med sit stabile stålstel og den oprejste siddeposition til rytteren, der til enhver tid vil få en behagelig cykeltur med denne klassiske model. Cyklens affjedrede sadel sørger nemlig for, at du under hele cykelturen sidder komfortabelt. Denne cykels udseende har ikke ændret sig med tiden, hvilket netop er det, som gør denne cykel til en klassiker, som du aldrig ville kunne gå galt i byen med. Og så er den i særdeleshed praktisk for dig, som skal bruge en fornuftig cykel, der skal kunne fragte dig til og fra arbejde uden for meget besvær!

Du behøver heller ikke være bekymret for dine bukseben med denne cykelmodel – kæden er nemlig afskærmet, så der er ingen fare, at du når frem med beskidte bukser, der er blevet snavset til af cykelkædens olie. Med cyklens brede dæk gives en yderst stabil kørsel, og derfor kræver denne cykel ikke de store tekniske kørekundskaber. Det eneste som du skal kunne er at kunne cykle – og når man først har lært at cykle, glemmer man det aldrig, som man siger. Cyklen, der er bygget enkelt og funktionelt, passer perfekt til dig, der heller ikke vil bruge alverdens tid på vedligeholdelse, men blot behøver en cykel, der i hverdagen kan bringe dig fra punkt A til punkt B.

Det enkle stålstel er typisk udstyret med et indvendigt gear, der har 3 forskellige niveauer, så du selv kan bestemme køremodstanden – alt efter om det går op eller ned af bakke. Med den klassiske cykel er du sikker på, at du kommer frem i dit eget tempo. Der er nemlig både fod- og håndbremser installeret, så du selv kan tilpasse farten og bremse ned efter din egen foretrukne stil. Den klassiske cykelmodel passer perfekt til dig, der kører mange korte ture eller nyder en stille og rolig søndagstur, hvor du kan koble hovedet af og nyde de oplevelser, som denne klassiske cykel tager dig med ud på. Er du dog til ræs og fart over feltet er det ikke den klassiske cykeltype, som du skal gå efter, da den klassiske cykels solide stålstel placerer sig i en højere vægtklasse.

 

Til dig der vil have fart over feltet…

Skal du bruge en cykel, der ikke kun skal kunne transportere dig fra punkt A til punkt B i hverdagen, men som også skal kunne give dig action og fart over feltet? Så kan racer- eller mountainbikecyklen være lige noget for dig!

I modsætning til den klassiske cykel vejer racercyklen en del mindre. Racercyklens lette vægt får dig hurtigt i flyvende fart på landevejens lange strækninger, og for at give dig den bedste fartoplevelse, er stålstellet barberet for detaljer, der eventuelt ville kunne veje og dermed sænke din fart. Du skal derfor ikke bekymre dig om for mange fiduser på stålstellet, mens du ræser ud af landevejen – det eneste du skal gøre med denne cykel, er at give den gas med pedalerne og nyde farten, motionen og cykelmodellen, der bringer dig frem uden for meget besvær.

Cyklens mange gear (typisk mellem 10 og 20 gear) sørger for, at du uanset forholdene på de lange strækninger, kan tilpasse fartmodstanden efter de forhold, som ruterne byder på. Også cyklens smalle dæk, der har minimal kontakt med de asfalterede veje, minimerer friktionen og maksimerer din fart! Styret, der i folkemunde ofte kaldes ”gedebukkestyret”, giver dig mulighed for at køre i mange forskellige sidepositioner, hvor det især på lange ture kan være en fordel at kunne skifte position.

 

… Og til dig, der vil have action!

Kan landevejens strækninger blive for kedelige, og trænger du til action frem for fart? Cyklen, som du leder efter, er mountainbiken, der ikke blot kan bruges til grov terrænkørsel, men ligesom den klassiske model også kan fragte dig rundt i hverdagen. Hvad enten du hælder til action i høj eller mindre grad, er du med mountainbiken sikret en cykel, der kan klare den mængde action, som du ønsker!

Mountainbiken, hvis popularitet gennem de seneste 20 år er steget, fås i mange forskellige modeller, og det er derfor op til dig at afgøre, om cyklens skal gøre sig bedst til vilde terrænløb eller hverdagscykling – eller om cyklen skal kunne rumme både action og hverdagens cykelture. Når du har afgjort, om din mountainbike primært skal tjene skovens vildere forhold eller byens – til tider – ujævne cykelstier, kan du gå videre til cykelverdenens brede marked, der udbyder mange forskellige typer af mountainbikes. Den afgørende forskel, som du skal orientere dig efter, når du vælger din mountainbike, er cyklens dele. Skal cyklen kunne holde til meget vild terrænkørsel, kan det betale sig, at købe en mountainbike med et lidt dyrere udstyr, hvorimod du kan sænke kvalitetskravene, hvis din mountainbike blot skal kunne holde til medium, terrænkørsel og cykelture i byen. Uanset får du en cykel du en stærk cykel, er kan holde til cykling af enhver art. Husk et par gode cykelsko og klamper til din cykel, så du kan træde endnu flere watt.

 

Mobilitet i højsædet

Er du en garvet campist, sejler eller pendler, der mangler et let, transportabelt køretøj? Foldecyklen, der både er kreativ og sjov, sætter mobiliteten i højsædet for dig, der ofte rejser, men som også skal bruge en cykel, når du kommet frem til rejsemålets destination.

Foldecyklen er dog ikke kun interessant for rejsende cyklister, men er også interessant for cykelentusiaster, der dyrker den sjove og kreative cykel. Den tidlige foldecykel, der i tidernes morgen var mindre brugbar end vor tids foldecykler, er både forgænger til mange af de klassiske cykler, som vi kender fra dagens gadebillede, men også genstand for cykelverdens kreative udfoldelser. Er du både samler og cykelentusiast, er foldecykel dermed et ”must have”, hvis du søger sjældne kuriositeter fra cyklernes verden.

 

For hele familien

Hvis du mangler et sundt og grønt alternativ til bilen, når du skal hente børnene eller ud på større indkøbsture, så er ladcyklen – der i folkemunde også bliver kaldt ”Christiania-cyklen” – lige noget for dig. Den trehjulede cykel, der har en kasse foran sig, gør det sjovt og sundt for hele familien at komme af sted på hverdagens cykelture.

I modsætning til cykelhængeren, hvor børnene trækkes bagefter cyklen i en vogn, kan man med ladcyklen bedre holde øje med de små spilopper, når de sidder foran i ladcyklens kasse. Når du har børnene foran dig, er der ingen fare for, at de under cykelturen kravler ud, eller finder på gale narrestreger mens du ikke ser det. Og som et ekstra plus kan de små, der får lov til at sidde i kassen foran cyklen, se frit ud på trafikken og fra barns ben lære at følge med i trafikken på nært hold. Dog er det ikke lange ture som ungerne kan komme med på, hvis du vælger ladcyklen, da den er for tung til at køre længere strækninger.

Be the first to comment on "Kender du cykeltypen?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*