Guide: Sådan sikrer du din cykel mod bump på livets vej

Cykel

Når du har fundet cykelhjelmen, der passer til dig og din cykel, er det eneste du mangler, nogle gode guidelines, der hjælper dig med at vedligeholde din cykel, så du til enhver tid kan komme ud og køre. Men hvordan sørger du for at vedligeholde din cykel, så den altid kører som smurt, uden at det skal koste dig for meget tid og for mange penge? Vi giver dig en guide til, hvordan du nemt og billigt kan vedligeholde din cykel, så du bare kan køre der ud af – hver dag!

 

Kør sikkert med gode bremser

Hvad enten du er ude efter fart, action eller nyder at begive dig ud på kortere cykelture, er bremsernes funktion alfa og omega for en vellykket en cykeltur, der hverken skal give dig skræmmer eller nærdødsoplevelser. Derfor er det også vigtigt, at du jævnligt tjekker bremsernes stand på din cykel. Er din cykel udstyret med fælgbremser, bremseklodser eller den traditionelle fodbremse? Uanset bremsetype er det lige nemt at sikre sig velfungerende bremser på cyklen!

Den bedste måde som du kan vedligeholde din cykels bremser på, er ved jævnligt at tjekke om gummibremsepladserne er nedslidte. Kan du se, at gummibremseklodserne er slidte, er det sikreste at skifte gummibremseklodserne. Især efter vinterperioden kan det være en fordel af skifte gummibremseklodserne, da vinterens sne, slud og frost kan tære på gummibremseklodsernes belægning.

Det eneste der dog kan kræve lidt ekstra tid og arbejde, når du skal skifte gummibremseklodserne, er at sikre, at bremserne er indstillet korrekt: Hyler eller vibrerer bremserne, når du bruger dem, vil det typisk være fordi, at bremserne er skævt indstillet, sidder for stramt, eller også er der kommet olie på cyklens følge. Heldigvis er findes der en enkel løsning på disse problemer. Det eneste du skal gøre for at indstille dine bremser korrekt, er at justere, stramme og rense bremserne med en fugtig klud.

 

Når luften går af dækket…

Synes du pludselig at køremodstanden er usædvanlig hård, og at du kommer ualmindeligt langsomt fremad, selv om du tramper alt hvad du kan i pedalerne? Det har nødvendigvis ikke noget at gøre med din fysiske formåen, men kan derimod tyde på at dine dæk mangler luft. Det er dog ikke kun for denne lette køremodstands skyld, at du skal sørge for at holde dækkene fyldt med tilstrækkelige mængder af luft. Kører du for længe med halvflade dæk, kan det gøre hjulene skæve – og skæve hjul kan føre til dyre regninger hos cykelhandleren!

For at forhindre at du kommer til at køre med halvt- eller helt flade dæk, kan du også enkelt og nemt forebygge punkteringer af din cykels dæk. Ved at tjekke om dækkenes slidmønstre er tydelige og om der er sprækker i dækkenes sider, kan du hermed selv lave din egen lakmustest af dækkenes stand, der ad denne vej indikerer, om det er ved at være tid til at skifte dæk eller ej. Er dækkenes slidmønstre utydelige og er der sprækker i dækkes sider? Så er det på tide, at få dækkenes skiftet, så du undgår flade dæk og ødelagte hjul.

 

Pauser er også ok…

De fleste af os bruger ikke cyklen særlig meget i vintermånederne og her er det vigtigt at den bliver opbevaret ordentligt – gerne tørt. Dvs. indendørs, optimalt i opvarmet garage eller skur. Alternativt inde i selve huset/lejligheden, det er dog for de fleste liidt for voldsomt. Husk desuden at stil cyklen et sted hvor den ikke får for mange hug/slag/stød i løbet af vinteren – ofte har man tendens til at presse den ind hvor pladsen er lige knap nok. Jeg fandt en god løsning til dette, ved at påsætte sådanne nogle små dimser (hjørnebeskyttere) på de steder af cyklen der er ekstra sarte – og de steder der var meget udsatte ift. at jeg stødte ind i dem, når jeg fra tid til anden var i garagen henover vinteren. De er lavet til noget helt andet, nemlig emballage, når der skal sendes skrøbelige pakker. Men de smarte hjørnebeskyttere virker altså super godt når biken skal beskyttes. De kan fåes hos de fleste emballage forhandlere vil jeg tro, jeg købte mine hos www.albeemballage.dk.

Cykel

… Og når kæden hopper af

Der findes næppe noget mere frustrerende end når kæden pludselig hopper af. Men de situationer hvor du må stå i vejkanten med cykelolie ud over hænderne og en kæde, der er hoppet af, kan heldigvis forebygges hjemmefra.

Passer kædens takker med kransen, der drejer kæden rundt, eller er takkerne på kæden ved være slidt ned? Hvis dette er tilfældet er det sikreste at købe en ny kæde og krans, der uden besvær falder i hak med hinanden. Det kan dog ikke undgås at kædens takker før eller siden bliver nedslidte, men ved blot at smøre kæden jævnligt med cykelolie kan du undgå, at kædens takker ikke nær så hurtigt nedslides. Det eneste som du skal have fat i er en cykelolie, som bare skal dryppes i kæden, mens den drejes rundt. Slut gerne af med at fjerne overskydende olie med en tør klud – for meget olie på kæden kan nemlig også samle store mængder af snavs og skidt, der kan være med til at nedslide kædens takker.

Be the first to comment on "Guide: Sådan sikrer du din cykel mod bump på livets vej"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*