Cykling og musik i ørene: Go eller no-go?

Cykel

Flere og flere cyklister hører musik, mens de kører på cykel. Og dette er ikke uden grund, hvis man spørger cyklisterne, der lytter til musik, mens de tramper af sted i pedalerne. Musikken stimulerer humøret og giver et ekstra skud af mental energi på selv den mest kedelige og grå hverdagseftermiddag. Men udsætter musiklyttende cyklister sig selv for unødvendig fare?

Go: Hensynsfuld adfærd, agtpågivenhed og plads til udrykningskøretøjer

Der er endnu ikke blevet indført love, der forbyder cyklister at høre musik under cykelturen. Derfor står retningslinjerne også rimeligt frit for de musiklyttende cyklister, hvilket i mange tilfælde kan føre til ulykker eller unødig ulempe for andre trafikanter. Hvad gør man så som cyklist, hvis man gerne vil nyde et musiknummer, mens cykler?

Uanset musik eller ej er det vigtigt at vise hensynsfuld adfærd, når man begiver sig ud i trafikken. Som sagt kan der endnu ikke uddeles bøder til folk, der lytter til det nyeste nummer af Bruno Mars eller opdaterer vennerne om det seneste sladder, men ved hensynsløs adfærd i trafikken kan politiet udstede bøder til cyklister, der ikke udviser hensynsfuld adfærd – også i forbindelse med at de hører musik.

Hører man for højt musik, er der fare for, at man berøver sig selv en vigtig sans, som er nødvendig, når man bevæger sig ud i trafikken; nemlig høresansen. Det er nemlig igennem lyd, at udrykningskøretøjer signalerer deres tilstedeværelse, og dytter en bilerne, fordi der på dine vegne er fare på færde, kan du risikere at overhøre dette vigtige signal på grund af musikken. Derfor er det vigtigt at vise agtpågivenhed overfor andre køretøjer ved både at være opmærksom, men også ved at holde musikken på et lydniveau, det gør det muligt at høre, hvad der foregår i trafikken. I værste tilfælde kan du komme i vejen for udrykningskøretøjer, hvilket både kan koste dig selv og andre mennesker dyrt.

No-go: Håndholdt mobiltelefon og tunge hørebøffer

Ønsker du at komme frem uden at skulle forbi det lokale traumecenter, kan det være en god idé at lade mobilen, mp3’en eller iPoden liggende i tasken eller lommen. Uanset om du kører bil, knallert eller cykel stjæler mobiltelefonen din opmærksomhed fra trafikken. Dog er det vigtigste faktum, , at cyklister er de særligt udsatte trafikanter i trafikken sammenlignet med f.eks. bilister, og derfor er det særligt vigtigt som cyklist at holde opmærksomheden konstant rettet på hvad der foregår i trafikken. Foruden en tur på hospitalet, kan en håndholdt mobiletelefon også koste dig som cyklist en bøde på 1000 kr. Forbuddet mod håndholdte mobiletelefoner gælder nemlig ikke kun bilister, men også cyklister.

Det kan også betale sig at spare på lydkvaliteten, når man sætter musik til cykelturen. Man straffes dog ikke for at cykle med hørebøffer, men denne type høretelefoner lukker i højere grad af for trafikkens lydindtryk end headsettets mindre højtalere, der er på størrelse med en øresnegl. Cykler man med store høretelefoner, der lukker af for hele øret, lukkes der også i højere grad af for trafikkens lyde.

Cykel

Vent med de fedeste programmer til du kommer hjem

Mange hører også podcasts, når de cykler. Disse kan f.eks. være radioprogrammer eller udseendelser, der behandler et særligt emne. Men det kan ofte være en fordel at gemme yndlingsprogrammet, til når man er kommet af cyklen, for jo mere optaget man bliver af det som høres, jo mere fjernes opmærksomheden fra trafikken. Du finder mere om cykling og alternativ motivation, som f.eks. musik, samt et stort udvalg af cykelbriller, cykelhandsker og meget mere på Cyclingshop.dk

Be the first to comment on "Cykling og musik i ørene: Go eller no-go?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*